Τερπένια: Προέλευση & Ιαματικές Ιδιότητες

Τα τερπένια είναι οι φυσικές, ελαιώδεις, αρωματικές ενώσεις που παράγονται  από πολλούς  τύπους φυτών, όπως ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, ο βασιλικός και το δενδρολίβανο ,φρούτων όπως το πορτοκάλι  και το λεμόνι  . Οι ενώσεις των τερπενίων είναι υπεύθυνες για τα πλούσια αρώματα των φυτών ενώ συγχρόνως προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό μια φυσική επίδραση με πλούσια θεραπευτική αξία.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη τερπενίων, το καθένα με τη δική του μυρωδιά, γεύση και ιαματικές  ιδιότητες. Πολλοί παράγοντες είναι εκείνοι που επηρεάζουν την ανάπτυξη τερπενίων σε ένα φυτό, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, του καιρού, της ηλικίας αλλά και του τρόπου ωρίμανσης του φυτού.

Έχει παρατηρηθεί πως μερικά τερπένια προάγουν τη χαλάρωση και την ανακούφιση του στρες. Κάποια άλλα πάλι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες ενώ άλλα προωθούν την συγκέντρωση και την εκγρήγορση, καθώς διαμεσολαβούν στην αλληλεπίδραση του οργανισμού μας με τα θεραπευτικά ενδοκανναβινοειδή. Αναλυτικότερα:         

   

Μυρσένιο  Το Μυρσένιο έχει ένα γήινο και ελαφρώς έντονο άρωμα που θυμίζει σκελίδες σκόρδου ή κάρδαμο σε συνδυασμό με νότες εσπεριδοειδών. Βρίσκεται σε μάνγκο, λεμόνι, θυμάρι και λυκίσκο. Το Μυρσένιο έχει χαλαρωτική και καταπραϋντική επίδραση που βοηθά στους μυοσκελετικούς πόνους και την αϋπνία. Εξάτμιση στους 167ºC.

           

Α-Πιπένιο  &   Β-Πιπένιο     Το Α-Πιπένιο είναι το τερπένιο που σχετίζεται με τη μυρωδιά των πεύκων αλλά κρύβει και νότες δενδρολίβανου. Βρίσκεται σε πευκοβελόνες, δενδρολίβανο, βασιλικό, μαϊντανό και άνιθο. Το Α-Πιπένιο δρα ως αναλγητικό (σε έντονο πόνο), αντιβακτηριακό, αντιβιοτικό, αντιφλεγμονώδες, βρογχοδιασταλτικό και αποχρεμπτικό. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το άσθμα, τον έντονο πόνο, τα έλκη και την καταπολέμηση του άγχους. Εξάτμιση στους 155ºC.      

Με μια έντονη μυρωδιά ξύλου και πεύκου, το Β-Πινένιο είναι ένα από τα πιο κοινά τερπένια στη φύση. Βρίσκεται σε κύμινο, λυκίσκο, κάνναβη και στα πεύκα. Χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Β-Πιπένιο διασχίζει εύκολα εγκεφαλικά αιματώματα και δρα αποστελεσματικά στην πρόληψη της καταστροφής των μορίων που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πληροφοριών και σχετίζονται με την βελτίωση της μνήμης. Εξάτμιση στους 166ºC.      

    

Λιμονένιο  Το Λιμονένιο έχει ένα φρέσκο και ζωντανό άρωμα εσπεριδοειδών. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, μέντα, δεντρολίβανο και άρκευθο. Το Λιμονένιο χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, των φλεγμονών και του πόνου. Προσφέρει βελτίωση της διάθεσης και ανακούφιση. Εξάτμιση στους 176ºC.

 

 

Β-Καρυοφυλλένιο  Βρίσκεται σε μαύρες πιπεριές, γαρύφαλλο και κανέλα. Η χρήση του έχει συνδεθεί με τη θεραπεία των ελκών και του πόνου. Δρά ως ένα ισχυρό αναλγητικό, είναι αντιφλεγμονώδες και παράλληλα προστατεύει τα κύτταρα του πεπτικού συστήματος. Εξάτμιση στους 130ºC.

 

Λιναλοόλη      Η Λιναλοόλη είναι το τερπένιο που δίνει ένα γλυκό, λουλουδάτο άρωμα , με νότες εσπεριδοειδών. Εκτός της κάνναβης, βρίσκεται και στη λεβάντα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του πόνου, των φλεγμονών και του νευροεκφυλισμού χάρη στις πλούσιες αντιφλεγμονώσεις, αναλγητικές και αντισπασμωδικές του ιδιότητες. Εξάτμιση στους 198ºC.

 

Τερπινολένιο   Το Τερπινολένιο έχει μια μυρωδιά λουλουδιών και πεύκου. Βρίσκεται σε μοσχοκάρυδο, τσάι, κωνοφόρα δέντρα, μήλα, κύμινο και πασχαλιά. Χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό. Επίσης, δρα ως χαλαρωτικό/ηρεμιστικό βοηθώντας έτσι σε περιπτώσεις αϋπνίας και έντονου άγχους. Εξάτμιση στους 186ºC.

 

 

Χουμουλένιο    Το Χουμουλένιο έχει μια έντονη ξυλώδη και γήινη μυρωδιά με νότες δενδρολίβανου. Βρίσκεται σε λυκίσκο, κόλιανδρο, γαρίφαλο και βασιλικό. Xρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και αναλγυτικό. Έπίσης, το Χουμουλένιο είναι μοναδικό , δρα ως ενισχυτικό της όρεξης, καθιστώντας το ιδανικό για θεραπείες απώλειας βάρους. Εξάτμιση στους 106 ° C.

     

 

Οκιμένιο   Το Οκιμένιο έχει ένα γλυκό και ξυλώδες άρωμα, με νότες εσπεριδοειδών. Βρίσκεται σε μέντα, μαϊντανό, πιπέρι, βασιλικό, μάνγκο, ορχιδέες και κουμκουάτς. Θεωρείται ότι προσφέρει ευεργετική δράση ως αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αποσυμφορητικό και φέρει εξαιρετικά αντιβιοτικά αποτελέσματα. Εξάτμιση στους 100ºC.

   

   

Η Νερολιδόλη είναι ένα τερπένιο που βρίσκεται σε τζίντζερ, γιασεμί, τσάι και λεβάντα. Έχει ένα ξυλώδες άρωμα, που θυμίζει φρέσκο φλοιό δέντρου σε συνδυασμό με φρουτένιους τόνους.  Χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιπαρασιτικό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό. Εξάτμιση στους 122ºC. 

 

 

Καμφένιο  Το Καμφένιο είναι ένα πικρό μυρωδικό τερπένιο, το οποίο συχνά βρίσκεται ως δευτερεύον συστατικό σε πολλά κοινά έλαια όπως η τερεβινθίνη, το κυπαρισσέλαιο, το καμφορέλαιο, το έλαιο σιτρονέλλας και άλλα. Η μυρωδιά του θυμίζει έλατο και υγρή γη. Χρησιμεύει ιδιαίτερα χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Εξάτμιση στους 159ºC.

 

Στις μέρες μας, τα τερπένια χρησιμοποιούνται εκτενώς στις βιομηχανίες φαρμάκων, βιοτεχνολογίας, τροφίμων και καλλυντικών. Με τους απεριόριστους συνδυασμούς συνεργιστικών αποτελεσμάτων, τα τερπένια ανοίγουν και αυτά με την σειρά τους νέα επιστημονικά και ιατρικά εδάφη βασισμένα στις ιδιαίτερα πλούσιες ευεργετικές τους ιδιότητες!

αξιολόγηση για Τερπένια: Προέλευση & Ιαματικές Ιδιότητες.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *