Μπορούν οι μάσκες να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορωνoιό ;

Μετα το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα στις αρχές του 2020, εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν ειδικοί στις μάσκες σε μια νύχτα.

Άλλοι από φόβο για την υγεία τους και την υγεία των δικών τους αλλά και κάποιοι γιατί βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν και να βγάλουν χρήματα  εκμεταλλευόμενοι τον φόβο ,την άγνοια και κυρίως την απουσία κρατικών ελέγχων .  

Ωστόσο, οι μάσκες είναι περίπλοκες. και αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν όλους

Ποιες μάσκες μπορούν να με προστατεύσουν από ιούς;

Οι χειρουργικές μάσκες φιλτράρουν τον κοροναϊό;

Πρέπει να χρησιμοποιήσω μια μάσκα με ένδειξη N95 για να με προστατεύσω από ιούς όπως ο κοροναϊός;

Μπορώ φορώντας μάσκα να περιορίσω την διάδοση του κορονοιού ;

Ευτυχώς, οι επιστήμονες έχουν ήδη συγκεντρώσει στοιχεία από  τις μάσκες προφύλαξης από την ρύπανση του αέρα που μπορούν να απαντήσουν και στις παραπανω τις ερωτήσεις.

Πόσο μεγάλα σωματίδια είναι οι κορονοιοί  ;

Οι επιστήμονες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μικροσκόπια για να μετρήσουν πόσο μεγάλος είναι ο κορονωιός .Τα σωματίδια του κορονοιού είναι σφαιρικά σωματίδια με μέσο όρο διαμέτρου περίπου 125 nm (0,125 μικρά). Τα μικρότερα σωματίδια είναι 0,06 μικρά και το μεγαλύτερο είναι 0,14 μικρά.

Αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια του κοροναϊού είναι μικρότερα από τα σωματίδια PM2.5 που μετράμε στην μόλυνση του αέρα .

Γνωρίζοντας λοιπόν  πόσο μεγάλα είναι τα σωματίδια του κορονοιού , ας δούμε αν η μάσκα φιλτράρει αυτά τα σωματίδια και πια κατηγορία από μάσκες είναι κατάλληλη ;

Ας το χωρίσουμε σε δύο απλούστερες ερωτήσεις.

Size of coronavirus particle pm2.5 and bacteria

Α.  Μπορούν οι απλές μάσκες προστασίας από την  ατμοσφαιρική ρύπανση  να φιλτράρουν τα σωματίδια του κορονοιού ;

Η σκεπτικιστική ερώτηση : Θα μπορούσε κάποιος να πει – Ο κορονωιός  (και άλλοι παρόμοιοι ιοί) είναι μικροσκοπικός – 500 φορές μικρότερος από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. Και οι μάσκες είναι τόσο λεπτές. Πώς μπορούν να σταματησουν  αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια του κοροναϊού;

Η επιστημονική δοκιμασία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασαν διάφορες κοινές μάσκες, χρησιμοποιώντας  μια γεννήτρια ντίζελ (για να μιμούνται τα καυσαέρια αυτοκινήτων) και διοχετεύοντας τις εξατμίσεις μέσω διαφορετικών μασκών. Χρησιμοποίησαν έναν μετρητή σωματιδίων για να δουν πόσα σωματίδια περάσαν μέσα από τη μάσκα.

Μια σημαντική λεπτομέρεια: ο μετρητής σωματιδίων που χρησιμοποίησαν  μετράει  σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,007 microns.  Αυτό είναι πάνω από 10 φορές μικρότερο από τη διάμετρο σωματιδίων του κορονοιού. Μιλάμε για πραγματικά μικροσκοπικά σωματίδια εδώ!

Δοκίμασαν μια ολόκληρη σειρά από μάσκες, και εδώ βρήκαν:

Εικόνα που περιέχει στιγμιότυπο οθόνης

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Οι μάσκες  με  βιομηχανικά φίλτρα ήταν σε θέση να συλλάβουν  πάνω από 95% των σωματιδίων κάτω από 0.007 μικρά. Αυτό είναι πάνω από 10 φορές μικρότερο από τον κοροναϊό.

Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη σε ορισμένους είναι ότι η χειρουργική μάσκα ήταν σε θέση να συλλάβει το 80% των μικροσκοπικών σωματιδίων.

Συμπέρασμα: Οι μάσκες – συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής μάσκας και της μάσκας με ένδειξη  N95 – μπορούν να συλλάβουν μικροσκοπικά σωματίδια περισσοτερο από 10 φορές μικρότερα από τον κοροναϊό. 

Α. “Εντάξει, μπορούν να συλλάβουν σωματίδια ακόμη μικρότερα από τον κοροναϊό, αλλά όταν τις φοράτε χωρίς να καλύπτουν αεροστεγώς το στόμα και την μύτη , τι γίνετε με όλο τον αέρα που διαρρέει  από πλάι.”

Η σκεπτικιστική ερώτηση: Η μάσκα λειτουργεί θεωρητικά, αλλά αυτές οι δοκιμές δεν γίνανε  σε πραγματικά πρόσωπα!  Όταν τις φοράτε πραγματικά, και δεν μπορείτε να τις προσαρμόσετε αρκετά καλά, ώστε να μην μπαίνει αέρας από το πλάι είναι βασικά άχρηστες. 

Παραπάνω βλέπετε τον τρόπο που έγινε το τεστ .Ο μπλε σωλήνας συλλέγει αέρα έξω από τη μάσκα, ενώ ο λευκός σωλήνας αντλεί αέρα από μέσα του

Εδώ είναι πόσο καλά οι μάσκες δούλεψαν στα πρόσωπά μας: 

Pollution masks respirator fit test data haze

Αρκετές ακριβές  βιομηχανικές μάσκες με καλή προσαρμογή στο πρόσωπο  ήταν σε θέση να συλλάβουν πάνω από 99% μικροσκοπικά σωματίδια 0,01 μικρών (10 φορές μικρότερα από τον κορονοϊό).

Επιπλέον, οι  χειρουργικές μάσκες  είχαν  εκπληκτικά αποτελέσματα, φιλτράροντας  το 63% των μικροσκοπικών σωματιδίων μεγέθους ιού.

Τελικά μπορούν οι μάσκες να μας προστατεύσουν από το κορονοϊό όταν τις φοράμε σωστά  ;

Συμπέρασμα : ναι οι χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες με ένδειξη Ν95 μπορούν να φιλτράρουν σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,007 μικρά – 10 φορές μικρότερα από τους ιούς, και πολύ, πολύ μικρότερα από τα PM2,5.

Επιπλέον, λειτουργούν εκπληκτικά καλά ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν τις εφαρμόζουν εντελώς αεροστεγώς . Οι χειρουργικές μάσκες είναι φθηνές σε σχέση με τις βιομηχανικές και σύντομα θα είναι εύκολα διαθέσιμες, επίσης έχουν εκπληκτικά καλά αποτελέσματα  στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγέθους ιού μεγέθους 0,1 micron

Όχι οι απλές μάσκες από απλά υφάσματα χωρίς φίλτρα δεν μπορούν να μας προστατέψουν από τον κορονοϊό αλλά στην περίπτωση που κάποιος έχει προσβληθεί μπορούν να προστατέψουν τους γύρω του περιορίζοντας την διασπορά του υιού μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει από την εκπνοή του

ΠΡΟΣΟΧΉ Η παραπάνω άποψη δεν είναι επιστημονική αλλά προϊόν έρευνας στο διαδίκτυο και έχει σκοπό να ενημερώσει τους αναγνώστες του άρθρου .Η εταιρεία και ο συντάκτης δεν έχουν καμία ευθύνη ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

αξιολόγηση για Μπορούν οι μάσκες να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορωνoιό ;.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *