Εφαρμογές που η χρήση της αλόης βέρα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σύμφωνα  με την διεθνή ιατρική βιβλιογραφία

 

ΜΑΛΛΙΑ

Η χρήση της Aloe vera στην τριχόπτωση άρχισε στην αρχαία Αίγυπτο. Η αλόη βέρα είναι πλούσια σε ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα. Η δραστικότητα των ενζύμων απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής και επιτρέπει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών της Αλόης σε εσωτερικά στρώματα του δέρματος. Έτσι, καταπολεμάται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία είναι μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης. Οι πολυσακχαρίτες της Aloe vera συμβάλλουν στη μέγιστη φυσική ενυδάτωση, παρέχοντας υγρασία που είναι απαραίτητη για τα μαλλιά. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα πλέγμα, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας. Με τον τρόπο αυτό, τα μαλλιά γίνονται μαλακά, λαμπερά και πιο ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κλιματικές διακυμάνσεις. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων (αντιμυκητιασική δραστηριότητα) σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες της Αλόης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δράση της βραδυκινησίας (ένζυμο) και του σαλικυλικού οξέος (ενεργό συστατικό της ασπιρίνης), τη θεραπεία του κνησμού, της πιτυρίδας, και ψωρίαση.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ UV

Η αλοη έχει αναφερθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση στη βλάβη της ακτινοβολίας uv στο δέρμα. Ο ακριβής ρόλος δεν είναι γνωστός, αλλά μετά τη χορήγηση αλόης βέρα, παράγεται μια αντιοξειδωτική πρωτεΐνη, μεταλλοθειονεΐνη στο δέρμα, η οποία απομακρύνει τις ρίζες υδροξυλίου και εμποδίζει την καταστολή της υπεροξειδικής δισμουτάσης και της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης στο δέρμα. Μειώνει την παραγωγή και απελευθέρωση ανοσοκατασταλτικών κυτοκινών που προέρχονται από δέρμα κερατινοκυττάρων όπως η ιντερλευκίνη-10 (IL-10) και συνεπώς αποτρέπει την προκαλούμενη από υν καταστολή της υπερευαισθησίας καθυστερημένου τύπου

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ

Η αλόη βέρα αναστέλλει την οδό κυκλοοξυγενάσης και μειώνει την παραγωγή προσταγλανδίνης Ε2 από το αραχιδονικό οξύ. Πρόσφατα, η νέα αντιφλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται C-γλυκοζυλοχρωμόνη απομονώθηκε από εκχυλίσματα αλοης

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το αλπρογόνο αναστέλλει την εισροή ασβεστίου σε μαστοκύτταρα, αναστέλλοντας έτσι την απελευθέρωση ισταμίνης και λευκοτριενίου από ιστιοκύτταρα με τη μεσολάβηση αντιγόνου-αντισώματος. Σε μια μελέτη σε ποντίκια που είχαν προηγουμένως εμφυτευτεί με κύτταρα σαρκώματος ποντικού, η ακεμαννάνη διεγείρει τη σύνθεση και απελευθέρωση του παράγοντα νέκρωσης ιντερλευκίνης-1 (IL-1) και όγκου από μακροφάγα σε ποντίκια, η οποία με τη σειρά του ξεκίνησε μια ανοσολογική προσβολή που οδήγησε σε νέκρωση και την υποχώρηση των καρκινικών κυττάρων. Αρκετές ενώσεις χαμηλού μοριακού βάρους είναι επίσης ικανές να αναστέλλουν την απελευθέρωση αντιδρώντων ελεύθερων ριζών οξυγόνου από ενεργοποιημένα ανθρώπινα ουδετερόφιλα.

ΚΑΘΑΡΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Οι ανθρακινόνες που υπάρχουν στο λατέξ είναι ένα ισχυρό καθαρτικό. Αυξάνει την περιεκτικότητα σε εντερικό νερό, διεγείρει την έκκριση βλέννας και αυξάνει την εντερική περισταλτική κινηση.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ

Αυτές οι ενέργειες μπορεί να οφείλονται σε έμμεσες ή άμεσες επιπτώσεις. Μια έμμεση επίδραση οφείλεται στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και το άμεσο αποτέλεσμα οφείλεται στις ανθρακινόνες. Η ανθρακινόνη αλοϊνη απενεργοποιεί διάφορους επικαλυμμένους ιούς όπως ο απλός έρπης, ο varicella zoster και η γρίπη. Σε πρόσφατες μελέτες, ένα κλάσμα πολυσακχαρίτη έχει δείξει ότι αναστέλλει τη δέσμευση του βενζοπυρενίου σε πρωτογενή ηπατοκύτταρα αρουραίου, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό ενδεχομένως καρκινο-εκκινήσιμων προϊόντων προσθήκης βενζοπυρενίου-ϋΝΑ. Η επαγωγή της S-τρανσφεράσης γλουταθειόνης και η αναστολή των δράσεων προαγωγής του όγκου της μυριστικής οξικής φορβόλης έχει επίσης αναφερθεί που υποδεικνύουν ένα πιθανό όφελος από τη χρήση ποσιμης αλόης σε χημειοπροφύλαξη από καρκίνο.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Οι βλεννοπολυσακχαρίτες βοηθούν στη σύνδεση της υγρασίας στο δέρμα. Η αλόη διεγείρει ινοβλάστες που παράγουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, καθιστώντας το δέρμα πιο ελαστικό και λιγότερο ζαρωμένο. Έχει επίσης συνεκτικές επιδράσεις στα επιφανειακά απολεπιστικά επιδερμικά κύτταρα, κολλώντας τα μεταξύ τους, τα οποία μαλακώνουν το δέρμα. Τα αμινοξέα μαλακώνουν επίσης τα σκληρυνθέντα κύτταρα του δέρματος και ο ψευδάργυρος δρα ως στυπτικό για να σφίγγει τους πόρους. Οι ενυδατικές επιδράσεις της έχουν επίσης μελετηθεί στη θεραπεία του ξηρού δέρματος που σχετίζεται με επαγγελματική έκθεση, όπου τα γάντια από γέλη Αλόης βελτιώνουν την ακεραιότητα του δέρματος, μειώνουν την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων και μειώνουν το ερύθημα. Έχει επίσης ένα αποτέλεσμα κατά της ακμής.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η αλόη βέρα περιέχει 6 αντισηπτικούς παράγοντες: Λουπεόλη, σαλικυλικό οξύ, άζωτο ουρίας, κινναμωμικό οξύ, φαινόλες και θείο. Όλοι έχουν ανασταλτική δράση στους μύκητες, τα βακτηρίδια και τους ιούς.

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η αντιβακτηριακή δραστικότητα του φυτικού χυμού βρέθηκε κυρίως έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων. Οι αναφορές επικεντρώθηκαν κυρίως στις αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες ολόκληρου του φύλλου, γέλης ή χυμού του φυτού. Τα συστατικά ολόκληρων φύλλων που προτείνεται να έχουν άμεσες αντιβακτηριακές ιδιότητες περιλαμβάνουν τις ανθρακινόνες και τις σαπωνίνες, ενώ οι πολυσακχαρίτες αποδίδονται με έμμεση βακτηριοκτόνο δράση μέσω διέγερσης φαγοκυτταρικών λευκοκυττάρων για την καταστροφή βακτηριδίων.

Οι ανθρακινόνες περιέχουν φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται αποκλειστικά στο χυμό των φυτών. Οι σημαντικές, αλοϊνη, αλόη-εμοδίνη και βαρβαλοΐνη, δρουν ως παυσίπονα. Λειτουργούν επίσης ως αντιβακτηριακά και αντιικά. Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Οι σαπωνίνες είναι ικανές να καθαρίζουν και να έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Δρουν δυναμικά ως αντιμικροβιακά φάρμακα κατά των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και των ζυμών.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλές φυτικό φάρμακο από την αρχαιότητα για πολλές καταστάσεις που περιλαμβάνουν εγκαύματα. Πολλά αποδεικτικά στοιχεία έχουν αναφέρει την αποτελεσματικότητα της τοπικής πηκτής Αλόης βέρα στη θεραπεία των θερμικών εγκαυμάτων μέσω των διαφορετικών φαρμακολογικών δράσεών της. Οι μηχανισμοί που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της δράσης του περιλαμβάνουν: αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά, προαγωγή επούλωσης πληγών και βιολογική / ανοσολογική διαμόρφωση.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η χρήση της αλόης βέρα προωθείται για μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών. Η εκτενής βιβλιογραφική έρευνα διεξήχθη για τον εντοπισμό όλων των in vitro και in vivo μελετών, καθώς και των κλινικών δοκιμών σε παρασκευάσματα αλόης βέρα. Τα δεδομένα εξήχθησαν από αυτά με προκαθορισμένο τυποποιημένο τρόπο. Διεξήχθησαν σαράντα μελέτες. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η από του στόματος χορήγηση της αλόης βέρα στα ποντίκια είναι αποτελεσματική στην επούλωση τραυμάτων, μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος των θηλωμάτων και να μειώσει την επίπτωση των όγκων και της παρασιταιμίας του leishmania κατά> 90% στο ήπαρ, τον σπλήνα και τον μυελό των οστών. Η τοπική εφαρμογή της αλόης μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, την ψωρίαση, τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την αφθώδη στοματίτιδα, τη ξήρωση, το λειχήνα, το κρυοπάγημα, το έγκαυμα, την επούλωση πληγών και τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όχημα και ως αντιμικροβιακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας και επίσης ως υποψήφιος για φωτοδυναμική θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.

ΣΤΟΜΑ

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Η βλεννογονίτιδα που προκαλείται από την ακτινοβολία είναι μια κοινή και περιοριστική της δόσης τοξικότητα της ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στοματικής καντιντίασης. Ένας αριθμός νέων παραγόντων που εφαρμόζονται τοπικά ή συστηματικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία της βλεννογονίτιδας που προκαλείται από την ακτινοβολία, έχουν διερευνηθεί, αλλά δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτή προφυλακτική ή αποτελεσματική θεραπεία για βλεννογονίτιδα. Η Αλοη βερα  χρησιμοποιείται τοπικά  ευρέως για ήπια ηλιακά εγκαύματα, κρυοπαγήματα και θερμικα εγκαύματα. Μελέτες έχουν αναφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της γέλης Αλόης για την επούλωση των πληγών, την προστασία των βλεννογόνων μεμβρανών και τη θεραπεία των στοματικών ελκών, εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις, ανοσοδιαμορφωτικές, αντιμυκητιασικές ελεύθερες ρίζες, αυξάνοντας το σχηματισμό κολλαγόνου και αναστέλλοντας την κολλαγενάση. Εδώ ο συγγραφέας δηλώνει ότι η απο το στόμα χρηση αλοης μπορεί όχι μόνο να εμποδίσει την προκαλούμενη βλεννογονίτιδα από την επούλωση των πληγών και τον αντιφλεγμονώδη μηχανισμό αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την καντιντίαση από το στόμα των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου λόγω των αντιμυκητιασικών και ανοσορυθμιστικών ιδιοτήτων. Ως εκ τούτου, το στοματικό διάλυμα αλόης βέρα μπορεί να παρέχει έναν εναλλακτικό παράγοντα για τη θεραπεία της προκαλούμενης από την ακτινοβολία στοματικής βλεννογονίτιδας και της καντιντίασης σε ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα.

πισω