ότι χρειάζεται να ξέρεις για το βιολογικό μέλι

Τι είναι το βιολογικό μέλι;

Μερικοί άνθρωποι έχουν τη άποψη  ότι όλο το μέλι που διατίθεται στην αγορά είναι φυσικό και λαμβάνεται από την άγρια ​​φύση.

Άλλοι ομως πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής που πραγματοποιείται σε χημικά ψεκασμένα αγροκτήματα μπορεί να μολυνθεί με τα φυτοφάρμακα που ψεκάζονται στις καλλιέργειες.

 

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι μέλισσες επηρεάζονται από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων που συνεχίζεται στις χημικά επεξεργασμένες εκμεταλλεύσεις. Το θέμα αυτό είναι τόσο έντονο που ο Ρώσος  πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο του 2013 ότι εάν δεν μειωθεί η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκοσμίως ασταθή κατάσταση καθώς ο πληθυσμός των μελισσών σε όλο τον κόσμο μπορεί να μειωθεί  όλο και περισσότερο.

Εάν ομως τα φυτοφάρμακα μπορούν να σκοτώσουν τις μέλισσες, πώς γίνεται να μην επηρεάζουν και το μέλι που παράγεται από αυτές;

Επιπλέον, η μη βιολογική παραγωγή μελιού περιλαμβάνει αντιβιοτικά για τον έλεγχο ασθενειών.

Πρέπει ωστόσο  να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το βιολογικο μέλι είναι υγιέστερο από τη μη βιολογική ποικιλία.

Τότε λοιπόν γιατί να τρώτε βιολογικό μέλι;

Λοιπόν, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να είναι προσεκτικοί. Οι περισσότερες από τις αποφάσεις μας βασίζονται στις πεποιθήσεις και τη συνείδησή μας. Δεδομένου ότι η βιολογική παραγωγή περιλαμβάνει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς όταν τρώνε βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με όταν τρώνε μη βιολογικά.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το μέλι μπορεί να μολυνθεί με φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά:

Μπορεί να μολυνθεί από τα φυτοφάρμακα που ψεκάζονται σε καλλιέργειες με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τρόπους:

-Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα φυτά που έχουν ανθη έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, οι μέλισσες το παίρνουν και δηλητηριάζονται.

-υπάρχουν  φορές, που το φυτοφάρμακο ψεκάζεται απευθείας στις μέλισσες.

-Σε πολλές περιπτώσεις, οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και γύρη που έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα.

-Όταν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, μέρος της ποσότητας συσσωρεύεται στο νερό στα ή κοντά στα φυτά. Όταν οι μέλισσες πίνουν αυτό το νερό, επηρεάζονται επίσης.

Σε μερικές περιπτώσεις το φυτοφάρμακο ψεκάζεται στις κυψέλες ή μεταφέρεται σε αυτό από τα ψεκασμένα φυτά.

Υπολείμματα αντιβιοτικών

Οι συμβατικές μέλισσες λαμβάνουν μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών για να τις προστατευθούν από ασθένειες, αλλά, δυστυχώς , το μέλι μολύνεται επίσης με αυτά τα αντιβιοτικά.

Το 2002, δείγματα κινεζικού μελιού εξετάστηκαν για την παρουσία αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Πολλά δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη αντιβιοτικών, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση των εισαγωγών κινεζικού μελιού στην Ευρώπη. Η απαγόρευση αργότερα καταργήθηκε το 2004 λόγω της βελτίωσης των κτηνιατρικών προτύπων της Κίνας και της συνέχισης των εισαγωγών μελιού από την Κίνα.

 

Τι οδηγεί σε αυτή τη μόλυνση με αντιβιοτικά; Σε αντίθεση με τη βιολογική παραγωγή, η συμβατική παραγωγή μελιού δεν περιλαμβάνει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την ποσότητα και τον τρόπο μετάδοσης αντιβιοτικών στις μέλισσες. Ως αποτέλεσμα, οι οινοκαλλιεργητές για παράδειγμα έχουν την ελευθερία να  χρησιμοποιούν αυτά τα αντιβιοτικά. Όταν οι αγρότες χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών, αυξάνεται η και η πιθανότητα μόλυνσης.

Ποιο είναι το πρόβλημα όμως  με τα κατάλοιπα των αντιβιοτικών που βρίσκονται στο μέλι; Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στις μέλισσες είναι κτηνιατρικά αντιβιοτικά όπως η χλωραμφενικόλη, η στρεπτομυκίνη και τα σουλφοναμίδια. Μεγάλες δόσεις χλωραμφενικόλης που χορηγούνται στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και απλαστική αναιμία. Παρομοίως, υψηλές δόσεις στρεπτομυκίνης και σουλφοναμιδίων είναι επιβλαβείς.

Πολλές χώρες δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των επιβλαβών φαρμάκων στη μελισσοκομία. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει και τα τρία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει μόνο την χλωραμφενικόλη μέχρι σήμερα.

αξιολόγηση για ότι χρειάζεται να ξέρεις για το βιολογικό μέλι.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *